АВЕРС-ФІЛЬМ
РЕАЛЬНЕ УКРАЇНСЬКЕ ВЕСІЛЛЯ

Форма входу

Головна » 2009 » Серпень » 27 » Монтажна техніка. Налаштування монтажного комп'ютера. Версія 2
7:28 PM
Монтажна техніка. Налаштування монтажного комп'ютера. Версія 2
Ця стаття розрахована на більш-менш досвідчених користувачів, які вміють працювати з редактором реєстру, виконувати команди з командного рядка і віддавати звіт своїм вчинкам; одним словом, для тих що мають прямі руки.
В основному, назви елементів системи наведені для англомовної версії Windows XP. Більшість параметрів проходить через діалог System Properties, який викликається простим поєднанням клавіш Win + Pause і командний рядок, що виводиться Win + R. Всі налаштування, природно, потрібно робити з облікового запису з правами адміністратора

Зміст
Відключаємо відновлення системи
Відключаємо автоматичне оновлення
Відключаємо автоматичне перезавантаження системи
Відключаємо звіт про помилки
Прописуємо змінні оточення TEMP
Ріжемо візуальні ефекти
Відключаємо звуковий супровід
Відключаємо швидке перемикання користувачів
Відключаємо спрощений контроль доступу
Налаштовуємо сплячий режим
Автоматичний вхід у систему
Включаємо DMA для всіх дисків
Оптимізуємо роботу з оперативною пам'яттю
Оптимізуємо роботу з NTFS
Відключаємо автозапуск CD / DVD
Видаляємо Windows Messаnger
Видаляємо підтримку ZIP
Відключаємо непотрібні служби
Міфи
Звільнення місця на диску
Відключення служби індексування
Прискорення з'єднання з Інтернетом
Відключаємо відновлення системи

Не знаю, чи користуєтеся ви цієї сумнівної функцією, а я її завжди відключаю, так як постійно запущена служба відновлення системи (System Restore) стежить за всіма файловими операціями на дисках і записує зміни в свою папку для можливого подальшого відновлення первісного стану. А як же вона гальмує систему, якщо активність цієї служби збіглася з активністю користувача, що грає в Max Payne 2 ... Це просто пісня! Тому дуже раджу як можна швидше відключити відновлення системи. Для цього в System Properties> System Restore ставимо галочку Turn off System Restore on all drives.
А для дійсно повного відновлення системи раджу використовувати більш просунуті і надійні програми на кшталт Symantec Ghost.

Відключаємо автоматичне оновлення

У більшості користувачів Унету і так зв'язок з Мережею гірше нікуди, а якщо ще Windows XP буде потай заливати десятками мегабайт для себе оновлення, завантажуючи і без того кволий канал зв'язку ... Так що давайте відключимо цю розраховану на ледачих буржуїв функцію, для цього знімемо галочку System Properties> Automatic Updates> Keep my computer up to date.
У випадку, якщо все-таки знадобитися завантажити останні оновлення, просто заходимо на windowsupdate.microsoft.com і качаємо тільки те, що нам потрібно.

Відключаємо автоматичне перезавантаження системи

За замовчуванням, в Windows XP встановлена автоматичне перезавантаження при збої ядра системи. Якщо трапляється збій роботи ядра, система бере і перезавантажується, навіть не пояснюючи причин; для непідготовленого користувача така поведінка системи виглядає більш ніж дивно, особливо якщо це не вперше. А якщо відключити автоперезавантаження, то при збої ядра система виведе передсмертну записку - синій екран смерті, інформація якого може стати в нагоді для усунення причини  збою. Для відключення автоперезавантаження потрібно зняти галочку System Properties> Advanced> Startup and Recovery> Settings> Automatically restart.

Відключаємо звіт про помилки

Якщо яка-небудь програма дає збій, що трапляється не рідко, Windows XP кожного разу поривається відправити звіт про цю помилку додому, в Microsoft. Для цього, природно, буде потрібно підключитися до Інтернету. Вам воно треба, особливо якщо у вас багато глючних програм, часто дають збої? Якщо ні, то ставимо перемикач System Properties> Advanced> Error Reporting в положення Disable error reporting.

Прописуємо змінні оточення TEMP

Для того, щоб уникнути проблем при встановленні деяких старих програм, настійно рекомендую в System Properties> Advanced> Environment Variables задати змінним TEMP і TMP короткий шлях, наприклад C: \ Temp

Ріжемо візуальні ефекти

Когось, можливо, і пре від нового оформлення Windows XP, тому якщо вона вам подобається - насолоджуйтеся на здоров'я! А от мені чомусь набагато приємніше аскетичний, класичний вигляд, як в Windows 2000. І всякі ефекти на зразок тіней, анімації і тому подібного вже давно не вражають. Якщо і ви солідарні з моєю думкою і не проти прискорити роботу інтерфейсу, то ставимо перемикач System Properties> Advanced> Perfomance> Settings> Visual Effects в положення Adjust for best perfomance. От тільки не забудьте потім у властивостях екрану назад включити згладжування екранних шрифтів - єдиний корисний ефект.
Для зміни швидкості прояву всіляких меню при включеній їх анімації служить ключ в реєстрі HKEY_CURRENT_USER \ Control Panel \ Desktop \ MenuShowDelay, значення якого за замовчуванням дорівнює 400 мілісекундам.

Відключаємо звуковий супровід

Мало того, що всі звукові файли, що входять у звукову схему оформлення постійно завантажені в пам'ять, система за певних умов не може продовжити виконувати дії, поки не програє відповідний звук. Живий приклад - вхід користувача в систему при відключеній звуковій схемі виконується набагато швидше, ніж під час програвання звуку при вході в систему ... Система просто не дасть користувачеві користуватися робочим столом, поки не програє до кінця призначений звуковий файл ...
Я, наприклад, не уявляю роботи за комп'ютером без постійної фонової музики ... А якщо ще ця музика включена дуже голосно, то цілком імовірно, що через якусь незначну дію користувача створювана музикою атмосфера буде порушена будь-яким стандартним звуком Windows XP. Так що настійно рекомендую вибрати в Control Panel> Sound and Audia Devices> Sounds найкращу звукову схему No Sounds.

Відключаємо швидке перемикання користувачів

Ця функція Windows XP дозволяє увійти в систему новому користувачеві без виконання процедури виходу іншого. З одного боку - це зручно, з іншого - всі дані, завантажені в пам'ять першим користувачем, зберігаються в пам'яті і під час роботи другого. Виходить, що повноцінно працювати (грати у важкі іграшки) другому користувачеві вже ніяк не вийде. Якщо на комп'ютері не менш 512 метрів пам'яті і є потреба у швидкому перемиканні, то ця функція може стати в нагоді. Якщо ж вона вам не потрібна чи пам'ять менше 512 метрів - рекомендую відключити швидке перемикання користувачів. Для цього зніміть галочку Control Panel> User Accounts> Change the way ...> Use Fast User Switching.

Відключаємо спрощений контроль доступу

За замовчуванням у Windows XP включений так званий спрощений контроль доступу до загальних об'єктів, при якому у властивостях файлів недоступні вкладки Security і Sharing. Це зроблено для захисту нетямущих домогосподарок від таких складних понять як «права доступу» та «спільні ресурси». Але ж ми не нетямущі домогосподарки і нам потрібна вся міць системи! Тому негайно прибираємо галочку Control Panel> Folder Options> View> Use simple file sharing.


Налаштовуємо сплячий режим

Сплячий режим (Hibernation) - дуже корисна для мене функція, коли, наприклад, потрібно терміново вимкнути комп'ютер (гроза), але закривати запущені програми та вивантажувати завантажені дані небажано. Система збереже вміст оперативної пам'яті на диск у файл hiberfil.sys (що знаходиться в корені системного диска) і вимкнеться, а при наступному запуску повністю відновить свій стан що був  до вимкнення. Одна біда - розмір файлу hiberfil.sys дорівнює розміру встановленої в комп оперативної пам'яті, а якщо цієї пам'яті багато (1024), то і файл наче даремно витрачає дорогоцінне місце на системному розділі. Тому, якщо ви не користуєтеся сплячим режимом, то його можна відключити, знявши галочку Control Panel> Power Options> Hibernate> Enable hibernation. Таким чином ви звільните на системному розділі місце, яке дорівнює розміру встановленої оперативної пам'яті.

Автоматичний вхід у систему

Я собі такого дозволити не можу, але якщо комп'ютер використовується удома, єдиним користувачем і приховувати від інших нічого, то резонно налаштує систему на автоматичний вхід в систему без введення пароля і привітань. Для цього виконайте команду
control userpasswords2
і в діалоговому вікні (що залишився від Windows 2000) зніміть галочку Users must enter ...

Включаємо DMA для всіх дисків

Може вийти так, що після установки системи у деяких дисків (HDD, CD, DVD) буде відключений надзвичайно корисний режим DMA (Direct Memory Access), що забезпечує прямий доступ цих пристроїв до системної пам'яті минаючи процесор. Під час роботи пристрою з відключеним DMA спостерігаються страшні гальма всієї системи. Для того, щоб перевірити активність DMA і при необхідності включити цей режим, йдемо в диспетчер пристроїв: System Properties> Hardware> Device Manager, де перевіряємо властивості IDE ATA / ATAPI controllers> Primary IDE Channel і Secondary IDE Channel. Значення параметра Transfer Mode повинно бути DMA if available.

Оптимізуємо роботу з оперативною пам'яттю

Підсистема пам'яті Windows XP за замовчуванням налаштована так, щоб більш-менш прийнятно працювати як на слабких машинах, так і на більш потужних. Але ж ми хочемо вичавити максимум зі своєї системи ... Тому універсальні налаштування не для нас. І якщо у вашій системі не менше 256 пам'яті (а швидше за все - навіть більше), то раджу виконати наступні дії.
Заборонити записувати у файл підкачки ядро системи, драйвери і програми. За замовчуванням система записує всі ці об'єкти в файл підкачки для того, щоб хоч якось звільнити пам'ять на слабких машинах з 128 метрами пам'яті і менше. Але навіщо нам зайві гальма, адже швидкість зчитування з жорсткого диска в сотні разів менше швидкості доступу до пам'яті! Тому значення ключа реєстру
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ DisablePagingExecutive
ставимо рівним 1.
Навіть в цьому випадку система продовжує тримати у файлі підкачки деякі файли свого ядра, що трохи гальмує абсолютно всі дії (все-таки на ядрі системи все й тримається). Для відключення цієї «корисної» функції присвоюємо значення 1 наступному ключу реєстру
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ LargeSystemCache
Того ж ефекту можна досягти, якщо поставити перемикач System Properties> Advanced> Perfomance> Settings> Advanced> Memore Usage в положення System Cache.

Оптимізуємо роботу з NTFS

Якщо в Провіднику відкривається якась папка, розташована на диску з файловою системою NTFS, то Провідник неодмінно буде оновлювати позначку «часу останнього доступу» для кожного файлу в цій папці! Але ж бувають дуже великі папки з кількома сотнями, а то й тисячами файлів. І процедура поновлення цих позначок може затягтися ... У будь-якому разі, у нас не сервер, де важлива інформація про останній доступ до всіх файлів, тому відключаємо зайві гальма. Для цього створюємо в реєстрі ключ
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ FileSystem \ NtfsDisableLastAccessUpdate
і надаємо йому значення 1 (тип dword).

 

Відключаємо автозапуск CD / DVD

Ненавиджу, коли що-небудь запускається на моєму комп'ютері без моєї на те згоди. Ворогові досить вставити диск з вірусом в дисковод, а система сама цей вірус запустить. Непорядок! Раджу вимкнути автозапуск для всіх компакт-дисків, щоб уникнути вищеописаної і багатьох інших неприємностей. При необхідності, ми завжди зможемо активувати автозапуск для конкретного диска вручну. Щоб відключити автозапуск для всіх CD / DVD-ROM 'ів, потрібно в значення ключа реєстру HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ Cdrom \ AutoRun прописати 0.

Видаляємо Windows Messаnger

Якщо ви не користуєтеся цією програмою (а швидше за все так і є), то впевнений, що вона вам вже добряче набридла своїм неодмінним запуском якщо не при завантаженні системи (можна відключити в опціях), то при запуску Outlook Express (можна відключити через групову політику , але тоді Outlook Express буде завантажуватися півхвилини). Та й на зайвий значок в треї дивитися неприємно. А назавжди видалити настирливий Windows Messаnger можна наступною командою
rundll32 advpack.dll, LaunchINFSection% windir% \ INF \ msmsgs.inf, BLC.Remove
(натисніть Win + R, скопіюйте в поле цей текст і натисніть OK)

Видаляємо підтримку ZIP

У Провідник Windows XP вбудована підтримка файлів ZIP, що дозволяє працювати з ними так само повноцінно, як і з паками. Це, звичайно, прекрасно ... Але якщо для роботи з архівами ми використовуємо WinRar, а ще краще в парі з Total Commander ... То нам така підтримка абсолютно не потрібна, а бібліотека підтримки ZIP'ів все одно щоразу завантажується при старті системи. Щоб відключити підтримку ZIP-файлів Провідником, достатньо виконати в командному рядку:
regsvr32 / u zipfldr.dll

Щоб повернути підтримку ZIP-файлів:
regsvr32 zipfldr.dll

Відключаємо непотрібні служби

Взагалі-то, це тема окремої великої статті, а тут я наведу лише основи.
· Настройка служб здійснюється у вікні, що викликається командою srvices.msc.
· У Windows XP за умовчанням завантажується досить велика кількість непотрібних на перший погляд служб, проте вони дуже скромні у вимогах до пам'яті.
· При відключенні служб потрібно керуватися здоровим глуздом, а не жадобою до кожного байта пам'яті!
· Набагато краще залишити включеною даремну службу, ніж відключити корисну, що може викликати будь-які наслідки: від повідомлень про помилки до неможливості завантажити систему.
· Тому залишайте працювати «сумнівні» служби і відключайте тільки найбільш злісні й марні.
· Не варто відключати ті служби, які в момент налаштування навіть не запущені (у полі Status прописано Stopped).
 

Міфи

Звільнення місця на диску

Багато «оптимізаторів» часто радять видаляти папки windows \ driver сасне \ i386 і windows \ system32 \ dllcache, що займає близько 400 мегабайт, шляхом хитрих операцій в реєстрі, які в підсумку відключають функцію System File Protection. Ні в якому разі не робіть цього, що б вам не говорили! Microsoft так-сяк вирішила знамениту проблему «dll-hell» (будь-яка програма може витворяти що завгодно із системними бібліотеками) шляхом створення System File Protection. Можна сказати, що від цієї функції в досить великій мірі залежить час життя системи.

Відключення служби індексування

Ті ж «оптимізатори» часто радять відключати службу індексування (Indexing Service) в Windows XP, представляючи її недосвідченому користувачеві у вигляді жеруть всі ресурси комп'ютера монстра ... Для цього пропонують виконати хитрі операції зі зміною атрибутів всіх файлів на NTFS-томах. Схоже, що ці «оптимізатори» і не припускають, що в Windows XP служба індексування за замовчуванням взагалі відключена! Переконайтеся в цьому самі, запустивши Computer Management> Services and Applications> Indexing Service ... Або на робочому столі натисніть F3, потім> Back> Change preferences> With Indexing Service ... Ну як? Служба індексування зжирає ресурси, навіть якщо вона не запущена?

Прискорення з'єднання з Інтернетом

А для цього не потрібно робити абсолютно нічого! Windows XP налаштована на максимальну продуктивність при роботі з модемом. Параметри MTU, TTL, RWS визначаються динамічно в процесі сеансу зв'язку. І не думайте їх жорстко прописувати, слухаючи оптимізаторів, які використовують одні і ті ж методи оптимізації з часів Windows 95.
І ще ... В Інтернеті мало не на кожному кроці «оптимізатори» твердять, що Windows XP просто так жере 20% пропускної спроможності каналу зв'язку. Так от: не вірте міфам! Хтось один ляпнув через недосвідченість, а інші підхопили і розтринділи по всій Мережі. Тут же з'явилися «поради» щодо відключення QoS через групову політику ... Не мучте даремно систему, не лізьте в групову політику, ніякі 20% каналу зв'язку не резервуються при використанні звичайного обладнання!

Переглядів: 1350 | Додав: step | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Sergvab  
0
<a href=http://zmkshop.ru/stati/metallicheskie-konstruktsii/>конструкция металлическая промышленный объект</a>

Ім`я *:
Email *:
Код *:

Календар

«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Статистика


Онлайн всйого: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0