АВЕРС-ФІЛЬМ
РЕАЛЬНЕ УКРАЇНСЬКЕ ВЕСІЛЛЯ

Форма входу

Головна » 2009 » Серпень » 28 » Здоров'я монтажера. Безпечна і комфортна робота за компютером.
7:43 AM
Здоров'я монтажера. Безпечна і комфортна робота за компютером.
 
Як вже доведено, робота з комп'ютером таїть у собі шкідливості. На жаль, ми користувачі комп'ютера, мало на це звертаємо уваги, однак це той фактор здоров'я, на який можна вплинути самостійно. Небезпека комп'ютера для здоров'я полягає в тому, що всі шкідливі фактори дають про себе знати не відразу, а через деякий час. Не для кого не секрет, що комп'ютерна техніка розвивається стрімко, швидко з'являються і також швидко старіють різні технічні рішення й стандарти.
Тепер повальна комп'ютеризація, що давно охопила бізнес, все більше захоплює побутову сферу. У такій гонці, де все постійно міняється складно приймати які-небудь довговічні рішення й установлювати стандарти. І тому, поки комп'ютерний бум не піде на спад, рішення ергономічних питань, що стосуються організації безпечних і комфортних умов для людей працюючих з комп'ютерами не буде пріоритетним завданням. Висновок напрошується сам собою: порятунок потопаючих, справа самих потопаючих. Для того, щоб боротися з несприятливими наслідками комп'ютерної експансії насамперед треба знати з чим боротися. Розглянемо шкідливі фактори і заходи щодо зниження їхнього впливу. Розглянемо групу шкідливостей, які не пов'язані безпосередньо з комп'ютером, а пов'язані з тривалою сидячій роботою, комп'ютер тільки посилює цей вплив.

Гіподинамія

При роботі за комп'ютером час іде швидше і непомітно, ніж при звичайній роботі з документами. Менше доводитися рухатися, щоб взяти які-небудь документи, адже вони на "робочому столі? комп'ютера.

Профілактика: більше рухайтеся, частіше влаштовуйте перерви. Кожні 1-1,5 години переривається на 5-10-хвилин. Під час перерви, в залежності від знаходження робочого місця, можете вийти на вулицю, підніміться по сходах на другий поверх, зробіть декілька нахилів вперед, стуліть руки на потилиці й одночасно, руками тягніть голову вперед, а головою, навпаки, намагайтеся відкинути тому.

Стіл і стілець

Зберігати правильну осанку при роботі за комп'ютером, що є профілактикою захворювань хребта й остеохондрозу, допомагає правильно підібраний робочий стілець і крісло.
 
Правильна постава повинна бути наступною: Руки лежать на клавіатурі зігнуті в ліктях під кутом приблизно 90 °, при цьому плечі розслаблені. При цьому підлокітники крісла не підпирають лікті і не змушують піднімати плечі. Розташування рук щодо столу має бути таким, що більше половини довжини передпліч опиралися на стіл. Відстань до монітора повинна зберiгатися не менше 50 см. Висота столу має бути приблизно 75 см (з коливаннями по зростанню, конкретного користувача), тоді нога всій ступень стоїть на підлозі, а стегно розташоване паралельно. Спина повинна бути прямою і відхилена німого тому. Таку посадку, як правило, забезпечує звичайний стандартний стіл з комп'ютерним кріслом.

Стіл повинен бути якомога більшою. Великий стіл зручний і дозволяє мати у своєму розпорядженні без напруги документи, периферичний обладнання, компакт-диски.

Кілька слів про спеціальні? Комп'ютерних? столах. Як не дивно в більшості своїй вони непридатні для тривалої роботи з комп'ютером. Стандартні? Комп'ютерні? столи мають вузьку висувається полицю для клавіатури. На ній немає місця для миші і в більшості випадків руки знаходяться? На вазі?. Часто монітор розташовується високо над поверхнею столу. Таких столів треба уникати. Кращим же рішенням є виготовлення столу? На замовлення? під Ваші уподобання і приміщення.

Один тільки стіл, звичайно, не забезпечить правильної посадки за комп'ютером. Вона забезпечується ще за допомогою крісла (стільці). Найкраще рішення - це спеціальні крісла. Як вибрати потрібне? Крісло повинне дозволяти регулювати висоту і нахил спинки, мати анатомічну спинку, широкі підлокітники і коліщатка для легкого переміщення в просторі. Все це повинно забезпечувати посадку, про яку ми говорили раніше. Крісло не повинно бути абсолютно жорстким і надзвичайно м'яким. Оптимально? напівжорсткі крісло в якому зручно сидіти тривалий час.

На крайній випадок можна використовувати звичайний стілець (до покупки нормального крісла), але ніяк не табурет. У вас повинна бути можливість спертися на спинку. У разі використання таких меблів треба частіше міняти положення тіла, частіше робити перерви і намагатися менше тримати руки? На вазі?.

Розташування монітора

Відстань до монітора повинна бути достатньо великим. Мінімальна відстань для 15-дюймового монітора і 50 см, для 17-і дюймового - від 80 см. Якщо зір не дозволяє витримувати цю відстань, тоді зменшіть дозвіл зображення і збільшуйте шрифти.

По висоті монітор треба розташовувати так, щоб центр екрана був трохи нижче рівня очей. Площина екрану треба повернути так, щоб від верхнього та нижнього краю до очей було приблизно однакова відстань.

Ще зовсім недавно були популярні корпусу типу Desctop на який монітор ставився зверху і часто був розташований вище рівня очей. Це не зовсім правильне рішення, і навіть шкідливе, тому що для шиї найбільш природне положення? пряме, а ніяк не запрокідиваніе тому.

Монітор повинен знаходитися прямо попереду посередині столу. Абсолютно неприйнятно розташування монітора на розі столу, коли користувач сидить до нього трохи боком. Не варто використовувати таке рішення якщо ви використовуєте комп'ютер більше ніж 15-20 хвилин на день.

Екран монітора повинен бути абсолютно чистим. Періодично і при необхідності протирайте його спеціальними рідинами (зроблені вони на основі ізопропіловий спирту)? не використовуйте етиловий спирт.

Матеріал крісла та одягу, як не дивно, теж має значення при роботі за комп'ютером: намагайтеся уникати синтетичних тканин, які накопичують статичну електрику, що шкідливо для техніки.

Робоче місце

Якщо за місцем розташування робочого місця в приміщенні можливий, тоді слід керуватися наступними рекомендаціями.

Неприпустимо попадання прямого сонячного світла на екран монітора - він викликає відблиски і зменшує контрастність зображення. Також неприпустима повна темрява. Найкращий вихід, це розсіяний напівтемрява створений за допомогою штор або жалюзі і додаткове точкове освітлення робочого місця. Оптимально сидіти обличчям до дверей, щоб за спиною було затемнене вікно. Також світло може падати з боку. Намагайтеся в цьому випадку знову ж таки уникати прямих сонячних променів. Неприпустимо коли за монітором знаходитися незатемненное вікно. Дуже непогано, якщо між столом і стіною є відстань. Це забезпечує кращу циркуляцію повітря та охолодження системного блоку, а також більш легкий доступ до підключеним кабелях.

Однією з вредностей роботи з комп'ютером є, довге перебування в замкнутому приміщенні. Часто ще зустрічаються випадки, але все рідше і рідше, коли використовують? Окреме захищене приміщення?. Шкідливості надають в основному вплив на органи дихання і носять, як правило, алергічний характер. Це пов'язано з тим, що під час роботи комп'ютера корпус ЕПТ-монітора і плат в системному блоці нагрівається і виділяє в повітря Трифену фосфат, особливо якщо комп'ютер новий. Це з'єднання входить до складу вогнетривкого матеріалу, який використовується для виробництва корпуса моніторів. Самий останній стандарт TCO99 характеризується зниженим вмістом Трифену фосфату у складі корпусів моніторів.

Крім виділення шкідливих речовин, комп'ютер створює навколо себе електростатичне поле, яке притягує пил. І в той же час працюючий комп'ютер деонізірует навколишнє середовище, і зменшує вологість повітря.

Протидія: Як можна частіше робити вологе прибирання і провітрювання приміщення, де знаходиться комп'ютер. Для збільшення вологості можна використовувати акваріум з рибками або звичайний розпилювач, освіжаючи періодично повітря водою. Після придбання комп'ютера, бажано включити і залишити його на кілька годин в провітрюваному приміщенні, тому що нові плати й новий пластик з якого зроблений корпус монітора при нагріванні виділяють велику кількість шкідливих речовин.

Розібравшись з організацією робочого місця, розглянемо специфічні шкідливі фактори пов'язані з роботою на комп'ютері.

Тривало повторювані одноманітні рухи

Найбільш шкідливий специфічна поразка користувачів комп'ютерів - тендовагініт зап'ястних сухожиль, пов'язаний з роботою по вводу інформації за допомогою миші та клавіатури. Раніше за інших це відчули в самій комп'ютеризованої країні світу - США. За даними Міністерства праці, самі лише так звані "повторюються травмують впливу при роботі з комп'ютером" (ПТВРК) обходяться корпоративної Америці в 100 млрд. доларів щорічно. Компенсації, виплачені службовцям, досягають астрономічних розмірів, а деяким постраждалим від роботи за комп'ютером доводиться розплачуватися жорстокими болями протягом всього життя.

Профілактику цього захворювання треба починати перш за все з правильного розташування рук при роботі за комп'ютером (про це ми говорили вище). Інші заходи це правильний вибір клавіатури і миші. Великий внесок у дослідження цієї проблеми внесла фірма Microsoft. Клавіатури та миші в її виконанні залишаються як і раніше, найбільш ергономічними.

Клавіатура

Вибір клавіатури нескладний. Найбільш найкраща для профілактики тендовагініту - ергономічна. Яка складається з 2-х половинок які розгорнуті щодо один одного і мають "горб" посередині. Прародителем є - Microsoft Natural. В даний час випускаються її як ліцензійні копії, так і власні рішення інших фірм. Після звичайної клавіатури спочатку використання її не зовсім зручно. Якщо ви друкуєте не одним пальцем, то через кілька тижнів Ви не будете уявляти собі роботу на стандартній клавіатурі.

Якщо Ви не володієте навичками 10-і палацовий друку, така клавіатура може навіть бути шкідливою. Буде виникати зайву напругу при наборі текстів. У той використовуючи ергономічні клавіатури, Ви швидше просунетеся до навичок 10-і палацовий друку.

Уникайте? Наворочених? додатковими клавішами клавіатур? їх можливості будуть відволікати, заважати, а часто не використовуються взагалі.

До речі тривале використання клавіатури ноутбука небажано. Про це навіть попереджають виробники наклейками на корпусі комп'ютерів та відповідними записами в інструкції користувача.

Миша

Миша вибирається по зручності. Ви не відразу прийдете, до найкращого для вас рішення. Часто для цього треба попрацювати з різними конструкціями. Проте є і деякі загальні правила. Миша перш за все повинна відповідати розміру руки? не бути маленькою і дуже великий. У всіх сучасних мишах є колесо прокрутки (винахід Microsoft), воно дуже зручно в роботі, тому не купуйте миші без колеса. Намагайтеся використовувати оптичну мишу? це зручніше, необхідно менше зусилля для її переміщення, відпадає необхідність в регулярному чищенні, без якої миша з кулькою рухається ривками. Використання валика під зап'ястя виправдано, коли немає можливості забезпечити рівне положення руки (див. вище). Інакше передпліччя перестає стосуватися столу і підлокітника, виникає надмірне навантаження на зап'ястя і лікоть.

Шкідливості пов'язані з монітором

Ось ми і підійшли до основного специфічного фактору, через який комп'ютер наділили надзвичайної шкідливістю? це монітори. Розділемо все шкідливості на 2 групи: випромінювання та вплив на очі.

Електромагнітне випромінювання та інше

Стан справ в області? Моніторостроенія? зовсім змінилося за останній час. Ще 5 років тому багато рекомендації були б дуже актуальні, актуальні вони і тепер, але вже в набагато меншому ступені. Абсолютно стан речей змінилося з появою доступних рідкокристалічних панелей TFT. Використання їх має незаперечні переваги перед стандартними Кінескопні моніторами в побуті і офісі.

У TFT моніторів відсутні шкідливі електромагнітні випромінювання. Для них неактуальне такий параметр як частота регенерації (у плані впливу на очі). 15-і дюймова TFT панель має видиму область майже таку? Само як і у 17-і дюймових звичайних моніторів. Зображення не має спотворень. TFT монітор займає до непристойності мало місця на столі в порівнянні з ЕЛТ моніторами.

Якщо Ви тільки плануєте покупку монітора і не збираєтеся використовувати для серйозних графічних робіт? вибір однозначно за TFT. За ними майбутнє.

А що ж з моніторами на електронно-променевій трубці (ЕПТ)? Парк їх великий. Не можуть їх ще замінити TFT монітори, там де потрібно фотографічна точність? в дизайні та поліграфії. Інертність TFT панелей (останнім часом значно знижена) не підходить любителям динамічних комп'ютерних ігор. Тому найближчим часом не передбачається повна заміна ЕЛТ моніторів TFT. Однак дозволю собі повторитися, якщо Ви плануєте придбання комп'ютера, купуйте тільки TFT панель? від цього Ви тільки виграєте.

А тепер давайте повернемося до ЕЛТ-моніторів і перш за все, розвіємо деякі загальнопоширені омани.

Кінескоп монітора, як і будь-який кінескоп, випромінює рентгенівське випромінювання, але в сучасних моніторах воно не перевищує природного радіаційного фону. Радіоактивних частинок (альфа, бета) комп'ютер не випромінює.

Ультрафіолетове випромінювання. Дослідження показали, що, рівень ультрафіолетового випромінювання, що виходить від монітора, становить лише малу частину в порівнянні з продукуються лампами денного світла.

До слова, електромагнітне випромінювання випускають всі побутові прилади: звичайний радіоприймач, телефон, магнітофон, телевізор. Монітори відповідні одному зі стандартів ТСО не становлять небезпеки для людини за рівнем електромагнітного випромінювання. Так стандартом ТСО92 електромагнітне випромінювання на відстані 30 см від екрану обмежується 200nT. Для прикладу факс на відстані 30 см створює поле в 300-600 nT, а копіювальна машина - 2100-3100 nT. Всесвітня організація охорони здоров'я підтвердила відсутність взаємозв'язку між впливом електромагнітного випромінювання комп'ютерів і захворюваністю користувачів ПК раковими, серцево-судинними та іншими захворюваннями.

Характеристики моніторів

Які показники важливі й впливають на здоров'я?

Частота рядкової розгортки, або частота кадрів. Зображення на моніторі завжди трохи мерехтить, але, як відомо, внаслідок інерційності зорового аналізатора людини, ми не розрізняємо це мерехтіння. Проте воно призводить до стомлення очей, головних болів і відповідно вимагає скорочення часу роботи за комп'ютером. Сучасними стандартами встановлена мінімальна частота 85 Гц. Бажано ж використовувати частоти 100 Гц і вище, наскільки дозволяють монітор і відеокарта. Стандарти на частоту кадрів постійно змінюються. Необхідно відзначити, що правильну частоту розгортки треба встановити в Windows самостійно у Властивостях екрану. При установці воно як правило не настроюється на високу частоту. Частота регенерації 60Гц шкідлива.

Крок точки або розмір крапки. При маленький крок точки зображення чіткіше, відповідно очі менше втомлюються. У різних моніторів (залежно від ЕЛТ) може бути вказаний або крок точки (dot pitch), або крок смуги (stripe pitch). Крок смуги в 0.25 мм приблизно відповідає кроку точки в 0.28 мм. Вибирайте монітор з кроком точки не більше 0.28 мм або кроком смуги не більше 0.25 мм, а краще ще менше.

Випромінювання монітора. Існують стандарти безпеки моніторів. Про один омані. На багатьох старих моніторах написано "Low Radiation"? це не стандарт, це ні до чого не зобов'язує напис. Першим стандартом обмежує шкідливий вплив моніторів на організм є прийнятий у 1990 році стандарт MPR-II він встановив допустимі пороги електричного і магнітного випромінювання. Більш жорсткі вимоги були встановлені, стандартами прийнятими шведської федерацією профспілок і згодом стали стандартами де-факто: ТСО-92 і ТСО-95. Самий сучасний стандарт - ТСО-99. Купуйте і використовуйте тільки монітор, відповідний ТСО-99.

Стандарти ТСО

Стандарт TCO'92 був розроблений виключно для моніторів і визначає величину максимально допустимих електромагнітних випромінювань при роботі монітора, а також встановлює стандарт на функції енергозбереження моніторів.

Стандарт TCO'95 поширюється на монітор, системний блок, клавіатуру і стосується ергономічних властивостей, випромінювань (електричних та магнітних полів, шуму і тепла), режимів енергозбереження та екології. Стандарт TCO'95 існує поряд з TCO'92 і не скасовує його. Вимоги TCO'95 по відношенню до електромагнітних випромінювань моніторів не є більш жорсткими, ніж по TCO'92. Щодо ергономіки TCO'95 пред'являє більш суворі вимоги, ніж міжнародний стандарт ISO 9241. Рідкокристалічні монітори також можуть бути сертифіковані за стандартами TCO'92 і TCO'95.

TCO'99 висуває більш жорсткі вимоги, ніж TCO'95 в наступних областях: ергономіка (фізична, візуальна і зручність використання), енергія, випромінювання (електричних та магнітних полів), навколишнє середовище та екологія, а також пожежна і електрична безпека. Стандарт TCO'99 поширюється на традиційні Кінескопні монітори, плоскопанельні монітори (Flat Panel Displays), портативні комп'ютери, системні блоки та клавіатури. Специфікації TCO'99 містять в собі вимоги, взяті зі стандартів TCO'95, ISO, IEC та EN, а також з EC Directive 90/270/EEC і Шведського національного стандарту MPR 1990:8 (MPRII) і з більш ранніх рекомендацій TCO.

Монітори відповідні ТСО99 мають антибликовое і антистатичне покриття екрану. Корпус зсередини вкритий шаром металевого напилення. Правильне заземлення монітора усуває статичні напруги (знижується прилипання пилу) і сильно знижує випромінювання. Це досить актуально, оскільки випромінювання від тильної сторони монітора значно перевищує випромінювання з боку екрану.

Відповідність монітора останнім стандартам безпеки не означає, що він повністю нешкідливий. Стандарти постійно переглядаються у бік посилювання вимог.

Кілька слів про всілякі? Захисних екранах?. Для сучасних моніторів (новіше MPR-II) їх застосування нічим не виправдано і навіть шкідливо. Екрани вносять додаткові відблиски і знижують контрастність зображення, що викликає підвищене навантаження на очі.

Вплив на очі

У зв'язку із застосуванням комп'ютерів останнім часом офтальмологи стали виявляти? Комп'ютерний зоровий синдром? (Computer vision syndrome) який характеризується такими скаргами:

- Зниження гостроти зору,
- Порушення акомодації,
- Двоїння предметів,
- Швидке стомлення при читанні,
- Печіння в очах, відчуття "піску",
- Болі в області очних ямок і лоба,
- Почервоніння очних яблук.

Дослідження показали, що офтальмологічні зміни у користувачів комп'ютерів виявилися дуже подібними з тими, які спостерігаються у виконавців інших зорово-напружених робіт, наприклад мікроскопісту, огранщиков дорогоцінних каменів. Називається цей комплекс симптомів? Професійна офтальмопатія?.

При роботі за комп'ютером очі перебувають у постійному напруженні. Пов'язано це з тим що, монітор є джерелом світла, що не звично для людського ока, тому що за довгий час еволюції він пристосувався для сприйняття відбитого від об'єктів світла. Ще зображення на моніторі відрізняється від природного тим, що воно має значно менший контраст (збільшений у моніторів TFT), який ще більше зменшується за рахунок зовнішнього освітлення. Зображення складається з дискретних точок? пікселів, які мають не ступінчастий, а плавний перепад яскравості до тла.

Як вже було сказано, зображення на моніторі мерехтливе (з певною частотою), що дуже дратує очі. Тому робіть періодично відпочинок для очей, постарайтеся частіше блимати, щоб Ваші очі не були сухими (це до речі актуально і при використанні TFT моніторів, просто при їх використанні стомлення настає пізніше).

Велику навантаження орган зору відчуває при наборі текстів. Пов'язано це з тим, що користувач постійно переводить погляд з екрана на текст, а за відсутності навиків? Сліпий друку? ще й на клавіатуру. Все це перебувати на різній відстані і по-різному освітлено. Знизити таке навантаження допомагають спеціальні кліпси, які кріпляться на монітор і утримують аркуш паперу поруч з екраном. Використовуйте таке пристосування.

Щодо відстані до монітора? було вже сказано вище. Зменшувати його не можна, для того щоб не збільшувати вплив випромінювань монітора. Сильно збільшувати відстань теж не можна. Якщо треба буде вдивлятися в зображення то це викличе напругу очей. Не слід прагне до високих дозволами. Для 15 дюймових моніторів оптимальне дозвіл 800 на 600 пікселів, для 17 "? 1024 на 768.

Нервові розлади

Робота за комп'ютером пов'язана з постійною напругою й роздратуванням, джерелом якого можуть бути різні ситуації. Наприклад: зависання комп'ютера, втрата інформації, віруси, повільна робота комп'ютера. Доведено, що стресові ситуації пов'язані з комп'ютером і особливо з Internet призводять до збільшення споживання спиртних напоїв.

Профілактика: Постарайтеся зробити так, щоб під час роботи комп'ютер давав якомога менше збоїв і дратував вас. Наприклад: структурують інформацію для того, щоб її було легко знайти, робіть резервні копії, перевіряйте на віруси, частіше чистите мишку що б не злило неслухняний курсор, не користуйтеся неякісним доступом в Internet. Якщо курите, то куріть не за комп'ютером, а в іншому приміщенні або як можна далі. Домагайтеся щоб робота за комп'ютером була комфортною і не викликала роздратування.

Крім такого впливу комп'ютера на психіку останнім часом набуло поширення нове явище, зване Internet-залежністю. Це вже цілком відчутне і масове явище вивчення якої показало наступне: ця залежність так само згубна, як алкоголізм чи наркоманія, і призводить до глибоких змін особистості - самоізоляції, неврівноваженості психіки, патологічної забудькуватості і неохайності, байдужості до близьких. Психологи встигли зібрати достатню кількість матеріалу для визначення симптомів: людина у віртуальних подорожах в Internet забуває про час, їсть перед монітором, а не за столом, а на звернення до нього практично не реагує. Хворий відчуває непереборне бажання, як можна довше перебувати у віртуальній реальності, забуваючи про все. Подібні стани найчастіше характерні одиноким людям, пенсіонерам і домогосподаркам. Студенти та школярі менше піддані цьому пагубному упередженням.

Шум

Такий показник як гучність комп'ютера, ще зовсім недавно не враховувався користувачами. Тим не менше, постійний шум створює дискомфорт і шкідливо впливає на нервову систему.

Зараз такий параметр, як ніколи актуальне. Збільшення шуму сучасних? Персоналок? пов'язується із збільшенням їх потужностей. Більше потужність, більше виділяється тепла. Для охолодження компонентів комп'ютера використовуються вентилятори. Їх кількість у потужному комп'ютері може доходити до 6-8 штук. Іншими джерелами шумів є жорсткі диски і приводи CD або DVD. Окремі екземпляри перевищують всі розумні межі шуму. А якщо в приміщенні встановлено кілька комп'ютерів то шум ставати значним.

Рішення проблеми складається із ситуації. Якщо має бути купівля нового комп'ютера, то ці параметри можна заздалегідь обумовити з продавцем і в результаті отримати тихий комп'ютер.

Якщо Вас не влаштовують шумові характеристики існуючого комп'ютера, то зменшити їх можна порівняно невеликими матеріальними вкладеннями. Найкраще це доручити людині, що розбирається в цьому питанні.

Зниження шуму складається з виявлення найбільш гучних компонентів. Розв'язання проблеми може складатися з заміни таких компонентів або зниження швидкості обертання вентиляторів (з контролем температурного режиму!). Гучні жорсткі диски потребують заміни на інші моделі, менш гучні. Проблему галасливих CD / DVD-ROM-ів можна вирішити спеціальною програмою знижує швидкість обертання дисків.

На додаток до всього встановіть системний блок на демпфуючих основу.

Ні за яких обставин не закривайте вентиляційні отвори і не відключайте повністю вентилятори. Це гарантовано веде до перегріву і виходу комп'ютера з ладу!

Як правило, у підсумку ці заходи можуть знизити рівень шуму комп'ютера до 25-26 децибел, у той час, як найнижчий звуковий поріг, чутний людиною? приблизно 20 децибел. А це вже немало. Для порівняння: дорога з інтенсивним рухом? 80 децибел, спальня вночі? 30 децибел, принтер? 60, телефон? 69, скрипка? 76, пилосос? 86.

Висновок

Існують "Гігієнічні вимоги до Дмитрий Мансуров, персональних електронно-обчислювальних машин і організації роботи" СанПиН 2.2.2.542-96. У цьому документі можна знайти вимоги і рекомендації, якими необхідно керуватися в організаціях, при створенні робочих місць з персональними комп'ютерами. Але, як відомо, за останні 8 років у комп'ютерній техніці багато чого змінилося.

Автор статті: Віталій Герасевіч,
Джерело: http://bmn.medstalker.com

Переглядів: 10437 | Додав: step | Рейтинг: 4.7/3
Всього коментарів: 3
3 estidesaire  
0
Привет!

2 дядя вадя  
0
Вася тоже

1 дядя вадя  
0
правильно пишуть!
не будьте ЗАДРОТАМИ!
візьміть книжку і почитайте!

Ім`я *:
Email *:
Код *:

Календар

«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Статистика


Онлайн всйого: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0